Riding!

Riding!
Riding my FXDWG

Wednesday, 15 June 2016

Wheel & Waves, Biarritz 2016

Wheel & Waves, Biarritz 2016

Vijf jaar geleden opgezet als een nieuw, leuk en anders-dan-andere evenementen, is het uitgegroeid tot een waar cultfestival wat bezoekers uit heel Europa trekt, vooral veel hipsters komen op het mondiale Biarritz af en al vroeg in de week arriveren de eerste aanhangers en busjes met bezoekers.Tekst & fotografie Onno “Berserk” Wieringa

Inderdaad, op slechts enkele uitzonderingen na, zoals het team van Thunderbike uit Duitsland en de Nederlandse Eelco die met wat vrienden helemaal op de motor waren aangereden, gaven de meeste bezoekers toe dat ze niet rijdend gekomen waren. Geeft niks, bij de meeste was het ook duidelijk aan zowel rijstijl en motor te zien dat er weinig kilometers gemaakt worden…Michelin heeft vlakbij, in Lasarte bij San Sebastiaan in Spanje de fabriek staan waar de Michelin Scorcher banden worden geproduceerd en vierde het heuglijke feit dat de 1 miljoenste band net was geleverd! De Michelin Scorcher wordt sinds enkele jaren standaard op diverse H-D modellen gemonteerd en Michelin vierde dit door enkele journalisten uit te nodigen voor een bezoek aan de fabriek, gekoppeld aan een reisje naar  Wheels & Waves waar de H-D Dyna die door Michelin gebouwd is, voor het eerst te zien was. Later meer over Michelin en de Michelin Dyna Glide.Wheels and Waves is een evenement waarbij enkele heel aparte en leuke dingen geïntegreerd zijn. Zo is er op de woensdag een echte Flat Track Race, vlakbij het op een uur afstand gelegen San Sebastiaan in Spanje, is er op de vrijdag de bekende sprintrace ‘Punks Peak’, die dit jaar door het slechte weer helaas niet veel voorstelde, dichte mist en regen maakten het onmogelijk te rijden, laat staan iets te zien. Op donderdagavond was de opening van ARTRIDE, een tentoonstelling waarbij motorrijden en surfen nauw met elkaar verbonden zijn. De ARTRIDE is in het Spaanse Pasaia San Pedro in een oud industrieel pand en is verdeeld over drie etages. Heel mooi opgezet en een van de hoofdsponsors, Michelin, had er diverse oude motoren en reclamemateriaal, Yamaha was aanwezig en een zee aan oude motoren van alle merken stond er mooi te zijn. Ook veel surffoto’s en items als boarden waren aanwezig. Later meer over de ARTRIDE.

Iedereen reed tijdens de Wheels & Waves dagen dus een beetje heen en weer tussen het vlakbij Biarritz gelegen Cite d’Ocean waar het hoofdterrein was en Spanje, waar de meeste activiteiten plaatsvonden. Waarom er entree werd geheven om het terrein, waar alleen in lange rijen legertenten bedrijven zich presenteerden en spulletjes te koop werden aangeboden, op te mogen, was iedereen een raadsel. €15,- betalen om een markt te bezoeken is gewoon belachelijk. Zeker als er overdag geen enkel entertainment is, niet eens muziek. Gezelligheid vonden we genoeg bij de tent van Motorcycle Storehouse, waar de nieuwe kledinglijn gepresenteerd werd.
Op het naastgelegen strand was een surfcompetitie en lagen veel bikers en hipsters te genieten van de zon, de waanzinnig mooie omgeving en de prachtige stranden.Wat is Wheels & Waves? Wat voor bezoekers trekt het? Het is een ‘breed’ evenement, waar allerlei mensen naartoe gaan, van racers die de Flat Track en Sprint Races bezoeken of zelfs meerijden, chopper afficionados en liefhebbers van oude klassieke, veelal Engelse motoren, tot veel, erg veel hipsters en brat style cult aanhangers. Vooral de laatste twee groepen lijken erg van Wheels & Waves gecharmeerd en komen in grote getale naar Biarritz getogen.
Wat is een hipster dan precies? Die vraag hoor je steeds vaker. Hipsters zouden mensen zijn die onafhankelijk willen zijn, niet denken en doen als anderen en zichzelf onderscheiden met andere, vaak tweedehands kleiding. De praktijk lijkt anders te zijn, ook deze groep wil graag een soort sub-cult vormen maar gaat ten onder in een geüniformeerde stroming waarbij slechts enkelen een eigen gezicht hebben en houden. Vooral te zien bij de motorrijdende hipsters, die steeds meer dezelfde stream volgen en alles dupliceren wat er schijnbaar van ze verlangt wordt. Een korte samenvatting.
De Hipsterscene is groeiende, en daarmee ook de wanhopige zoektocht maar een eigen identiteit. Vol overgave storten de hipsters zich wellustig op de oude goedkope BMW boxers en Yamaha  ééncilinders. Het ombouwen daarvan gebeurd bij voorkeur bij een bedrijf, en het mag wat centen kosten. De kleding speelt een belangrijke rol, waarbij enige overlap plaatsvindt met de Rockabilly scene en de chopperscene. 
Warson en Deus zijn dé merken om mee gezien te worden. De volle baard en grote zonnebril zijn een pré, maar misschien wel het belangrijkste is; het hoofddeksel. Te allen tijde dient men de pet op te hebben, vanzelfsprekend voorzien van een logo als Deus of Warson of iets soortgelijks, maar als de helm op wordt gezet, moet de pet links of rechts aan de broekriem worden gedragen. Op bijna elk evenement wordt de helm aan de motor gehangen, bij hipster festiviteiten is het niet meer dan normaal om de hele dag met je helm te sjouwen, zodat iedereen ziet dat je met de motor bent. De motor, bij voorkeur een BMW boxer of oude Yamaha éénpitter, heeft een vlak zadel, liefst in de kleur bruin en is vaak een kruising tussen brat style en café racer in. Wat niet betekend dat de eigenaar kan rijden of weet wat de vele stickers, namen en logo’s betekenen die (schijnbaar verplicht) overvloedig op helm (Biltwell, Davida, Bell, bubble visors zijn toegestaan) en motor worden geplakt.Surfen is onlosmakelijk met de scene verbonden en dat uit zich in de meest kunstzinnige creaties, die soms bijna bizar te noemen zijn. Houten surf- of skateboardjes worden gebruikt om de motor op te leuken, als details zoals een zadel of voorspatbord, zelfs heel creatief als windschermpje, of gewoon op ware grootte hangend aan de zijkant van de motor. Wat echter niet betekend dat diegene ook daadwerkelijk weet wat surfen is of die sport zelf beoefend…
Maar er is ook onderscheid, zoals tussen de rebelse James Dean aanhangers (streepjeshemden) en de dragers van houthakkershemden, maar ook is hier de veel te nieuw ogende denim outfit in donkerblauw van de bekende modemerken een veel gedragen item. De gevorderde hipster waagt zich zelfs aan een tattoo.


  
Zien en gezien worden. Nog nooit zag ik zoveel fotografen op een evenement rondlopen, de een nog kunstzinniger dan de ander. De verhouding bezoeker – fotograaf bij Wheels & Waves was nagenoeg 1 : 1, en iedereen poseerde maar al te graag, waarbij netjes gewacht werd tot de een klaar was, waarna de ander vaak exact dezelfde foto maakte.

 


Toch is Wheels & Waves een prachtevenement waar je gewoon van moet genieten, lekker rijden, een duik in de zee nemen, kijken naar alles wat er gebeurd en vooral veel rijden in de stralende zon langs de goudgele stranden.

Met hartelijke dank aan het team van Michelin Motorcycle Tyres; Christopher, Sophie & Nadiya!


Bekijk al de 350 foto’s van Wheels & Waves 2016 Biarritz op www.madnessphotography.nl bij Photo Galleries 2016 

No comments:

Post a Comment