Riding!

Riding!
Riding my FXDWG

Friday, 23 March 2012

Harley-Davidson Fraussen is naar Genk verhuisd

Door Onno “Berserk” Wieringa

Harley-Davidson Fraussen is naar Genk verhuisd

'Yes, we’re Open!'


Piet Fraussen, eigenaar van H-D Fraussen wist in slechts anderhalf jaar tijd een compleet fabriekspand om te toveren in een splinternieuwe zaak waar elke Harley-Davidson rijder zich ongetwijfeld thuis zal voelen. Van Lanaken naar de nieuwe locatie in Genk is de zaak inmiddels al grotendeels verhuisd. We namen een kijkje toen de zaak net een dag open was.

Piet houdt van doorwerken. Geen opschepperij, maar de schouders eronder. “Teamwork hè, ik doe het niet alleen!” Zichtbaar vermoeid na anderhalf jaar keihard werken, vertelt hij kort over zijn visie op het nieuwe dealerschap; :”Ik wist al gelijk hoe het interieur er uit moest gaan zien: ‘KISS”, oftewel  Keep It Stupid Simple.” Piet heeft het gehele ontwerp zelf uitgedacht en gerealiseerd. Ruim anderhalf jaar lang hebben hij en het team keihard gewerkt. Telkens weer benadrukt hij dat niet alleen hij, maar het hele team alles samen heeft gedaan. Het pand is als eerste bijna compleet gestript, waarna de opbouw in industriële stijl begon. Er is geen enkele concessie gedaan, alles werd precies zoals Piet het wilde en opvallend is het gebruik van oude containers in het pand. Daar zijn enkele magazijnen en kantoren in ondergebracht, delen van de zijkanten fungeren als bekleding van de balies en hiermee is een heel aparte look verkregen die het ´industriële´ nog eens benadrukt. Denk echter niet dat het een enorm kaal, doods aandoend betonnen bedrijfsgebouw is geworden waar geen sfeer of warmte in zit, integendeel, veel hout en warme kleuren zoals bakstenen wanden zijn verwerkt in de zaak, waardoor deze gezelligheid en warmte uitstraalt.


Vader Hubert komt binnen met zijn vrouw Antje. Trots kijkt hij rond. De bescheiden man, die gewoonlijk in stofjas rondloopt en nog steeds, ondanks zijn 74 jarige leeftijd, keihard meewerkt in de zaak. In 1950 begon hij de motorzaak in Rekem, Lanaken, die een grote groei kende en op een bepaald moment zelfs als dealer van acht verschillende merken onder een dak was. Piet en Bart nam later de zaak over van hun vader en brachten het aantal merken terug tot 2 merken: Harley-Davidson en BMW. Nu, ruim 52 jaar nadat zijn vader met de zaak begon, hebben Piet en zijn vrouw Marleen samen met hun team. Een zaak neergezet gericht naar de toekomst.


De zaak heeft een moderne opzet wat service en openingstijden betreft: “Het is een 7/7 Concept Store,” aldus Piet, “Mensen kunnen hier zeven dagen per week terecht. Je staat dus nooit voor een dichte deur. Door middel van een uitgedacht logistiek systeem hoeft echter niet de volledige zaak bemand te zijn, zo kunnen ook kleinere activiteiten als een presentatie van bijvoorbeeld nieuwe motoren en kleding tot een specifieke ruimte beperkt blijven. De zaak, gevestigd aan de Bosdel in Genk, is gevestigd in een oud fabriekspand. De sfeer ‘van vroeger’ is nog steeds aanwezig. De zaak is groot, erg groot maar je zult je er nooit verloren voelen of de ruimtes als onaangenaam groot ervaren. Licht en ruim van opzet is deze, misschien wel grootste Harley-Davidson Dealer van Europa, die door de juiste balans qua indeling groot oogt maar tegelijkertijd gezellig aandoet. De voormalige bedrijfshal waar de winkel in komt, is maar liefst 5.000 vierkante meter groot. Piet Fraussen verwerkte er twaalf zeecontainers van vier ton, twaalf meter lang en drie meter hoog in. “De motoren komen tenslotte zo aan vanuit Milwaukee in Amerika,” lacht Piet.

Boven staan de gebruikte motoren, beneden de nieuwe modellen. Aangrenzend is de kledingshop met een enorme keuze uit alle H-D kleding, helmen, schoenen en ja, wat eigenlijk niet? De lifestyle van Harleyrijders is een groot deel van de emotie die het merk oproept. De zaak zal ook een belangrijke taak krijgen als ontmoetingspunt voor soortgestemden, er zullen veel activiteiten gaan plaatsvinden. Piet licht vast een tipje van de sluier op, ”We willen bijvoorbeeld elke zondag een motormarkt houden, waar particulieren hun tweedehands motor eender welk merk kunnen verkopen. Het moet een gezellige markt worden, we hebben tijdens de bouw al rekening gehouden met ‘Het Marktplein.” Ondertussen loopt de ene na de andere nieuwsgierige bezoeker het pand binnen, zijn Piet en zijn team keihard aan het werk om de motoren vanuit Lanaken, vrachtwagen na vrachtwagen vol, naar Genk te halen en zijn het magazijn en de werkplaats al bijna klaar om in gebruik te worden genomen.
Piet is alweer druk aan het sjouwen met spullen; “Als het allemaal echt helemaal klaar is doen we een officiele  opening, tot die tijd werken we hard door om alles perfect af te krijgen. Samen met mijn team hè, vergeet dat niet te vermelden!”

Binnenkort een verslag van de Opening van Harley-Davidson Fraussen, maar je bent al welkom om een kijkje te nemen in de nieuwe zaak:
Harley-Davidson Fraussen                                                                                                
Bosdel 49, 3600 Genk, België  
   www.hdfraussen.com info@hdfraussen.com


No comments:

Post a Comment