Riding!

Riding!
Riding my FXDWG

Tuesday, 25 June 2013

Bodypaint Dag Rotterdam Chapter 2013

Bodypaint Dag Rotterdam Chapter 2013

Tekst & fotografie Onno “Berserk” Wieringa

Bodypaint Dag Rotterdam Chapter
Leuk en weer-’s-wat-anders; Bodypainting bij het Rotterdam Chapter. Nu alweer voor de derde keer een succes, al had het, vooral voor de modellen, buiten best wel ’n paar graadjes warmer mogen zijn…


Bodypainting is een kunstvorm die al eeuwen oud is. Al in een ver verleden was bekend dat stammen hun lichamen met verf versierden bij onder andere rituele dansen, 
festiviteiten als huwelijken en om hun goden te vereren. 
Tegenwoordig wordt bodypaint vooral gedaan als moderne kunst, maar denk ook aan reclame uitingen die zo op een bijzondere manier onder de aandacht komen. 
Heel veel foto's, tekst en interviews na de break-jump!

In Nederland is een grote groep bodypainters actief, vaak met ‘eigen’ modellen. Er is veel belangstelling voor en er wordt gelukkig bijna altijd positief en volwassen op gereageerd. De tijd dat bodypaint als pornografisch wordt gezien is voorbij, het lichaam wordt gezien als een blank stuk doek waar gaandeweg een schilderij op geschilderd wordt, sommige bodypainters gebruiken daarvoor de kwast, sommigen airbrushtechniek en vaak beide. In Rotterdam werd voor de derde keer de bodypaintdag georganiseerd in het honk, iets wat niet alleen voor leden en genodigden leuk is om te zien, vanaf ’s middags een uur of één, als de deur opengaat, is het voor iedere belangstellende toegankelijk. Ethiek is een belangrijk gegeven in ons vak, daarom beginnen wij pas met kiekjes maken als de modellen voor een groot deel gepaint zijn, ze zijn inmiddels ook aan hun omgeving en de situatie gewend en dan is het voor iedereen leuker en relaxter werken.  Rob Wolzak, organisator van
Bodypaint Dag Rotterdam Chapter
Rob Wolzak, organisator van de Bodypaintdag Rotterdam:
“De Body paint bij het Rotterdam Chapter is ontstaan uit een geintje tussen mij en bodypaintmodel Wendy Gude, ik had namelijk een oproep gedaan voor een model om een shoot te houden op de trike die wij hadden gebouwd, hierop reageerde Wendy gelijk en het is een hele leuke shoot geworden. Toen moest het er nog eens van komen op mijn eigen Harley, maar dat ging steeds niet door in verband met het weer of vakantie. Uiteindelijk was er een mooie dag voorspeld maar had Wendy een bodypaint in Delft. Het leek me een leuk idee om langs te scheuren en dat vond Wendy helemaal gaaf, maar zoals altijd was er een giga-regenbui die roet in het eten gooide.”

 Toen werd er bij het Rotterdam Chapter gevraagd of en nog mensen waren die iets leuks konden organiseren, waarop Rob gelijk zei dat hij wel een paar leuke dames kende die misschien wel een shoot wilden doen op de motoren van de leden en misschien zelfs wel gepaint wilden worden! “Dit idee viel gelijk in de smaak, ik heb gelijk met Wendy gebeld of we zoiets konden  regelen, Wendy was er voor, maar nu nog mensen die dit ook willen en natuurlijk de painters!”Na een oproepje op Hyves en Facebook kwamen de eerste aanmeldingen binnen maar wel gelijk met de vragen over of het niet gevaarlijk is op die motorclub? “Na een paar ongeruste vragen te hebben beantwoord kregen we toch zes modellen en painters zover om te komen.”

 Het werd een succes, vorig jaar waren er al meer en dit jaar zijn er zelfs elf modellen en elf painters, Rob; “Het  hadden er zelfs veel meer kunnen zijn als we meer ruimte hadden gehad.”


Rond tien uur begon het painten. Voor een bodypaint staat ongeveer zes uur werk, dus enthousiast gingen de painters en modellen aan de slag. Na de lunch gingen de deuren open voor de Rotterdam Chapter leden en genodigden, om alle ‘levende’ kunst te bezichtigen en mee te maken hoeveel werk het is! De modellen, in het begin zijn sommigen nog wat schuchter en verlegen, vinden gaandeweg de aandacht leuker en ze hebben zo ook een beetje afleiding. 
Net als voorgaande jaren zijn er fotografen die zichzelf uitermate (te) serieus nemen en de dames maar blijven vertellen dat ze zo mooi zijn en dat het echt kunst is. Ondertussen worden al veel foto's gemaakt en afspraakjes om een model te fotograferen vastgelegd.
 Zoals beloofd zijn de eerste dames rond vieren klaar, maar ooooh wat is het koud buiten! Een gure wind blaast de paint bijna van hun lijf, huiverend en in dekens gehuld lopen de dames naar de motoren om door een legertje fotografen vereeuwigt te worden. Kippenvel en klappertanden, grauwe luchten en een gure wind staan in schrille tegenstelling tot vorig jaar, toen warme zonnestralen de modellen koesterden en in een aangename temperatuur geposeerd kon worden.


De meest uiteenlopende stijlen en kleuren zijn te zien, trots laten de modellen hun schilderwerk zien en ondanks de kou lopen ze naar buiten om met de fotoshoots te beginnen, bij voorkeur op en bij de motoren. Elk model wat klaar is wordt direct door het legertje fotografen belaagd, helaas wordt het daardoor erg lastig om rustig mooie foto’s te maken, de ene fotograaf is nog belangrijker dan de andere en de modellen weten op het laatst ook niet meer naar wie ze moeten kijken, laat staan wiens aanwijzingen op te volgen. 
Maar ondanks dat en de kou was het beregezellig en zijn er weer veel mooie foto’s als aandenken aan deze ‘tijdelijke’ kunstvorm overgebleven. Rob: “Het was koud… heel koud, bedenk wel dat die dames eigenlijk alleen in een string lopen, maar ze waren niet te stoppen en zijn zeker twee uur lang buiten aan het shooten geweest.” 
En hij vervolgt tevreden lachend, “En daar zijn gelukkig veel mooi plaatjes uit voort gekomen!”

“Wij zijn weer supertrots dat het weer een succes is geweest en er is al weer veel vraag naar de volgende editie, er is zelfs al een idee om het echt groter aan te pakken als er weer meer aan meldingen komen. Dus als het zover is hou de datum in de gaten bij het Rotterdam Chapter op de site bij de events.
Painter Caroline Bartholomeus - Noddies Bodyart
Graffitipaint met bloemen
Naam / Artiestennaam:Caroline Bartholomeus - Noddies Bodyart
Woonplaats: Westerhoven
Hoe lang al bezig in dit vak: ca. 4 jaar
Beroeps of amateur: Beroeps
Hoe ben je erin gerold: Een vriendinnetje kwam aanzetten met een schminkpalletje. Ik heb het penseel opgepakt en niet meer losgelaten. Ik was gewoon verkocht. Echt heerlijk om te doen.
Wat is voor jou de kick/uitdaging: Ik vind het echt een kick om dat wat in m'n hoofd zit, om te zetten in een bodypaint. Daarbij daag ik mezelf graag uit qua technieken, compositie etc. En het leuke is dat elk model en  elk lichaam weer anders is. Het is zo leuk om een model zo te painten, zodat ze zichzelf mooi en bijzonder voelt. Dat is een cadeautje wat je iemand kan geven.
Wat is de vreemdste opdracht / locatie ooit: Een van de leukere locaties tot nu toe vond ik het bodypainten voor Serieus Request. Met tiental body- bellypainters verspreid in een grote boekenwinkel, hebben we heel wat prachtige zwangere buikjes mogen painten. Erg leuk om te doen. En natuurlijk in het motorclubhuis in Rotterdam, dat is elke keer weer een feestje.
Airbrush, penseel, ? Spons & Penseel
Voorkeur voor modellen: Dat is niet echt belangrijk, iedereen kan gepaint worden...
Is er een thema in je werk: Ik ben vooral op zoek naar m'n eigen stijl/identiteit in het painten. Iets wat zich langzaam aan het ontwikkelen is.
Voorkeur voor bepaalde materialen: Ik gebruik allerlei materialen/merken door elkaar. Uiteraard heb ik een paar favoriete kleuren en penselen die ik graag gebruik.
Wat acht je het meest geslaagde stuk tot nu toe (en waarom): Een bodypaint van enkel drie onderbenen, als Hollands Landschap. Het heeft iets universeels, het is kleurrijk, oogt modern en het plaatje klopte gewoon. Dat wat ik in m'n hoofd had, staat nu ook op doek. Hij hangt bij me thuis als schilderij aan de muur.
Mijn model was: Esther (Met de Graffitipaint met bloemen)


Model: Esther
Naam / Artiestennaam: Esther (Gepaint door Caroline)
Woonplaats: Gouda
Hoe lang al bezig in dit vak: 1 jaar
Beroeps of amateur: Amateur
Hoe ben je erin gerold: Een vriendin van mij stond al een tijdje model en ik vond het zelf ook wel heel gaaf. Daarom heb ik ook een keer model gestaan en ik was meteen verslaafd!
Wat is voor jou de kick/uitdaging: Je bent ineens totaal iemand anders. Ook is het weer eens wat anders en komen er prachtige foto's uit. Ik voel me altijd heel trots als ik een mooie paint op mijn lijf heb zitten. Eigenlijk vind ik het ook wel leuk om mensen te choqueren, dat gaat prima met bodypainten.
Wat is de vreemdste opdracht / locatie ooit: Op de Elf Fantasy Fair denk ik. Dit was mijn eerste opdracht en er waren ongelofelijk veel mensen!
Hoe heb je de dag in Rotterdam ervaren: Ik vond het erg gezellig met zoveel painters en modellen. Het was ook weer eens wat anders om te poseren met motoren, dat vond ik heel wat leuker dan gewoon in een studio. Ik heb al heel veel zin in volgend jaar
Hoe is het om beschilderd te worden: Ik vind het telkens weer een leuke ervaring. Alle painters painten op een andere manier en het is altijd gezellig. Het schilderen zelf kan wel een beetje koud zijn en flink kietelen.
Hoe is die aandacht: De aandacht is meestal positief. Mensen zijn verbaasd maar vinden het vaak toch mooi. Je hebt natuurlijk altijd mensen die er negatief op reageren, maar daar maak ik me niet zo druk om.

Wel eens vreemde, grappige of onverwachte reacties gehad..? Ik heb zelf geen auto, dus ik ga altijd met de trein naar huis, met de paint nog op. Dat levert altijd wel leuke reacties op. Vooral kinderen vinden de paints interessant. Ik heb wel een keer gehad dat er een jongetje zo van me schrok, dat hij huilend weg rende. Dat was wel een beetje zielig...


Painter: Diana Binnendijk-Bavelaar - Bodypaint Leiden-
                   (Het door haar gepainte model is Nina )
Woonplaats: Leiden
Hoe lang al bezig in dit vak: 6 jaar
Beroeps of amateur: beroepsmatig
Hoe ben je erin gerold: begonnen met kinderschmink
Wat is voor jou de kick/uitdaging: een kunstwerk neer te zetten, welke ook op een mooie manier wordt weer gegeven op foto
Vreemdste opdracht / locatie ooit: kinderschmink in een gevangenis tijdens ouder/kinddag
 Airbrush, penseel, ? Penseel
Voorkeur voor modellen: per ontwerp kies ik het bijpassende model
Is er een thema in je werk: vernieuwend
Voorkeur voor bepaalde materialen: schmink van Diamond FX en Cameleon
Wat acht je het meest geslaagde stuk tot nu toe (en waarom): Game of Thrones.

Van HBO kregen wij toestemming om de bodypaint te fotograferen op de troon.
Painter Silvie Vissers
Naam / Artiestennaam: Silvie Vissers / Studio Kameleon (www.studiokameleon.nl)
Woonplaats: Vlierden
Hoe lang al bezig in dit vak: Face- en Bellypaint sinds 2007. Bodypaint nu 1,5 jaar.
Beroeps of amateur: Beroeps
Hoe ben je erin gerold: Door toeval. Zocht schmink en melde toen ook maar aan voor een cursus. Toen is het virus overgesprongen.
Wat is voor jou de kick/uitdaging: Ik houd me voornamelijk bezig met bellypaints en kraamcadeautjes. Mijn uitdaging: een bijzondere gebeurtenis in kleur vastleggen tot een tastbare herinnering.
Vreemdste opdracht / locatie ooit: Nog geen vreemde opdrachten gehad. Alleen hele bijzondere.
Airbrush, penseel, ? Penseel en spons.
Voorkeur voor modellen: Geen voorkeur. Ligt eraan wat ik wil maken.
Is er een thema in je werk: Ik ben niet zo van de griezels e.d. eerder van de sierlijke vrouwelijke vormen.
Voorkeur voor bepaalde materialen: Nee, gewoon mijn penselenset, die is me heilig.

Wat acht je het meest geslaagde stuk tot nu toe (en waarom): De bellypaints die ik maak zijn altijd in opdracht van de klant. Ik bepaal nooit wat ik maak. Dus iedere tevreden klant is voor mij een geslaagd stuk. Qua bodypaint ben ik erg trots op een hele lieve eekhoorn die ik gemaakt heb op de rug van een meisje met een spierspasme. Een enorme uitdaging om iets te maken op iemand die absoluut niet stil kan zitten. Zij wilde heel graag een keer model zijn, maar dacht dat het nooit zou kunnen omdat ze niet stil kan zitten. Dat moet je me niet zeggen, dan zie ik een uitdaging. Ze woont tegen de bosrand aan, vandaar de keuze voor een eekhoorn. Hij is super mooi geworden.Painter: Mari van Kasteren www.mkbodypainting.com
Woonplaats: Sint-Michielsgestel
Hoe lang al bezig in dit vak: 7 jaar
Beroeps of amateur: Hobby maar val bij wedstrijden onder prof.
Hoe ben je erin gerold: Via mijn airbrush hobby, per toeval. Wat is voor jou de kick/uitdaging: Iedere keer iets leuks neerzetten waar zowel het model, de fotograaf als ook ik voldoening in hebben.
Vreemdste opdracht / locatie ooit: In een slooppand (Eindhoven), waar we illegaal binnen zijn gedrongen, geen toestemming voor hadden. Extreme visagie in een donkere vervallen kelder. Politie heeft ons gezocht maar niet gevonden…
Airbrush, penseel, ? Mijn voorkeur gaat naar Airbrush maar ik doe ook spons en penseel.
Voorkeur voor modellen: Jonge meiden (18 +), ik werk graag met jongeren.
Is er een thema in je werk: Meestal heb ik een thema maar soms is het gewoon fantasie wat ik maak.
Voorkeur voor bepaalde materialen: Nee, wel bepaalde verfmerken en kleuren.
Wat acht je het meest geslaagde stuk tot nu toe (en waarom): Ik heb meerdere geslaagde stukken, een van de mooiste vind je op mijn facebook achtergrond. (Sta hier onder mijn eigen naam)
 Hoe heb je de dag in Rotterdam ervaren: Is als altijd (3e keer) kei gezellig maar wel erg rommelig als de fotoshoots starten.

Hoe is die aandacht: leuk.Wel eens vreemde, grappige of onverwachte reacties gehad..? Oud vrouwtje zei dat ze het fantastisch vond en dat ze baalde dat ze niet meer jong was, anders zou ze zo model willen staan.Painter: Gerda van Rijs, Smoel-werk (Face & Body Art), www.smoel-werk.nl
Naam van mijn model: Carola Bos (blauwe paint)
Woonplaats: Maassluis
Hoe lang al bezig in dit vak: 2,5 jaar
Beroeps of amateur: Beroeps (eigen bedrijf in kinderschmink, bellypaint, partypaint, vrijgezellenpaint, bodypaint, workshops, zie website www.smoel-werk.nl).
Hoe ben je erin gerold: Ons zoontje Gijs vond schminken helemaal het einde. Als er ergens geschminkt werd, stonden we in de rij. Dus op naar een workshop om zelf te leren schminken. Na die workshop was ik verkocht… Omdat mijn docente vertelde dat schminken (o.a.) een kwestie is van veel oefenen, ben ik op het kinderdagverblijf van mijn zoon elke week een poosje gaan schminken. Thuis veel oefenen op “Arie”, een oefenhoofd dat ik al snel heb aangeschaft. Ook eigen armen en benen waren ideale oefenplekken. Al snel nog een privéles bij de workshopdocente gevolgd. Ik wilde meer weten. En toen nog een. Toen door naar workshops van internationale schminkgrootheden die Nederland regelmatig bezoeken: Jinny, Heather Banks, Lynn Jamieson, Wiser, Annie Reynolds, Mark Reid… Van ‘kinderschmink’  rolde ik door naar bellypainten (een nieuwe uitdaging, want wat een ruimte heb je dan in vergelijking met zo’n kinderhoofdje) en na het bellypainten kwam de overtreffende trap, bodypainten. 
Wat is voor jou de kick/uitdaging: Een bodypaint is niet alleen ‘de paint’. Een bodypaint is een totaalplaatje creëren. Dit maal met vleugels en bijvoorbeeld wimpers waar dan ook weer veertjes aanzitten en als ultieme prop een Harley-Davidson motor. Bij mijn Alice in horrorland-paint ben ik op zoek geweest bij de kringloopwinkel naar ‘tuttige’ kopjes en een theepot. Ook moest er een konijn gevonden worden en koekjes bij de thee. Enge lenzen, een hoge hoed. Het totaalplaatje moet kloppen. Heerlijk om je daarin vooraf te verdiepen.
Een fantasiepruik maakt een paint ook af. Ik heb een ‘Medusapaint’ paint gemaakt, waarbij mijn model een pruik opkreeg met allemaal slangen erin. Ook had ik een collega gevraagd of hij zijn slangen ter beschikking kon stellen (wat kon). Zoiets maakt een bodypaint ‘af’. Je maakt een totaalplaatje, je maakt een verhaal, een ‘setting’ waarbinnen iets zich afspeelt. Het versterkt mijns inziens hetgeen je wilt uitbeelden met je paint.
Wat is de vreemdste opdracht / locatie ooit: Op het kasteel Ammersoyen mochten we painten en shooten. Ik koos het thema ‘Alice in horrorland’. Alice zag er creepy uit, met (witte) lenzen, bloed etc. Dochter van het model en zoon van mij kwamen kijken maar verblikten of verbloosden niet (beiden 6 jaar oud). Sterker nog, we hebben een foto genomen waarop Alice staat, en enerzijds door mijn zoon een “skull” aangeboden krijgt, en anderzijds door de dochter van het model een kopje thee. Erg komisch. Hoezo; “Ze groeien op met de toch wel aparte ‘hobby van de mama’s?!”.
Overigens was de Medusapint ook indrukwekkend omdat de slangen in de pruik kropen van het model. Ze gaf echter geen krimp. Ook zaten ze op de pruik, zodat je het verschil tussen echt en nep niet meer zag. Dat leverde bizarre foto’s op.
De leukste privé opdracht was het painten van een man die als cupido naar een feest ging. Hij had zelf pijl en boog, vleugels en een rokje gekocht. De rest werd gepaint.
Airbrush, penseel? Penseel en spons        
Voorkeur voor modellen: Iedereen die wil, kan een bodypaintmodel zijn!
Is er een thema in je werk: Niet in mijn werk ‘an sich’. Wel vind ik het fijn om rond een thema te werken. Zoals gezegd, kan ik dan vooraf props verzamelen, eventueel een fantasiepruik maken, lenzen regelen etc. Ook bereid ik een paint altijd goed voor door inspirerende foto’s e.d. op internet te zoeken. Ik teken op papier mijn paint uit.
Voorkeur voor bepaalde materialen: Uiteraard is goed materiaal het halve werk. Denk hierbij aan penselen en de schmink zelf (geen ‘Hema-setje’). Verder kom je overal leuke extra’s tegen. Denk aan de Action of Zeeman waar je plakjuwelen (stickers) kunt kopen die ik dit maal heb gebruikt in het stuur van de motor die ik heb gepaint.
Wat acht je het meest geslaagde stuk tot nu toe (en waarom): Ik heb niet echt een voorkeur. Elke paint is een avontuur en super om te doen. Als ik klaar ben met een paint, heb ik al weer zin in de volgende. Gaat het al weer kriebelen.

Wel vind ik een professionele fotoshoot een paintdag afmaken. Fotograferen is een vak en zelf maak je nooit zulke mooie foto’s als een fotograaf. Het is voor zowel het model als voor mij fijn om een dag hard werken beloont te krijgen met mooie foto’s van het eindresultaat. Bodypainten is een vluchtig iets. Na het douchen is je werk verdwenen. Het is fijn om door middel van mooie foto’s de paint ‘grijpbaar’ te maken.

Model Shirley Peters, painter Tanja.
Shirley Peters, Alphen aan den Rijn
Model: op mijn 16e begonnen. Inmiddels ben ik bijna 25
Eerste keer gepaint door Ferry Zeeman uit Oegstgeest. Bij hem vaker gezien en ik heb toen gewoon gevraagd of ik ook een keer mocht. En toen begon het bodypaint virus toe te slaan.
De kick/uitdaging voor mij is: een kunstwerk gaat pas echt leven als het op een lichaam zit!
Vreemdste locatie was een verlaten chocolade fabriek, gepaint door Tim Schutte hebben we een geweldige creapy fotoshoot gedaan.
In Rotterdam een top dag gehad. Ik vond het erg gezellig en leuk om dit met elkaar te kunnen doen. Heerlijk om beschilderd te worden, ontspannend
Aandacht moet je mee om kunnen gaan. Meestal is het leuk maar het kan soms ook too much zijn. Wat ik grappig vind is dat de man van een stel niet ( heel erg wel dus) kijkt en dat ‘zij’  dat niet zo heel grappig vind en zegt, “Wat zit je nou te kijken!” Waarop je de man hoort zeggen: "Ik kijk helemaal niet, ik zag niks, of waar naar keek?!”

Waar ik zelf van op kijk is hoe ‘jongeren’ mensen niks durven te vragen terwijl ouderen je echt even staande houden om je te bewonderen etc. Vind ik leuk!

Painter Paulo Leite 
( painter van het donkere model)
Naam / Artiestennaam: Paulo Leite
Woonplaats: Schiedam
Hoe lang al bezig in dit vak: 2 jaar
Beroeps of amateur:Amateur
Hoe ben je erin gerold: Via een moeder van de opvang die painten als hobby heeft
Wat is voor jou de kick/uitdaging: Steeds weer beter worden in het painten
Wat is de vreemdste opdracht / locatie ooit: Een vrouw wit painten als haar hond
Airbrush, penseel, ? Penseel
Voorkeur voor modellen: geen voorkeur
Is er een thema in je werk: Nee
Voorkeur voor bepaalde materialen: altijd diamond fx voor de lijnen en op het moment Superstar en Mehron voor de basis
Wat acht je het meest geslaagde stuk tot nu toe (en waarom): Mijn eerste bodypaint in m’n eentje tijdens de Dongense Face en Bodypaint wedstrijd afgelopen april
Hoe heb je de dag in Rotterdam ervaren: leuk, de sfeer omheen was ontspannen de mensen waren zeer gastvrij

Wel eens vreemde, grappige of onverwachte reacties gehad..? nee alleen maar positieve geluiden.
Painter Sergio van Pul - Ghost Rider paint
naam model: Daisy
Naam / Artiestennaam: Sergio van Pul
Woonplaats: Hilversum
Hoe lang al bezig in dit vak: ruim 3 jaar
Beroeps of amateur: semiprofessioneel. Dat wil zeggen, ik heb een creatieve opleiding gevolgd aan de kunstacademie (richting digitale media). Af en toe werk ik in opdracht. Maar meestal is bodypainten gewoon een leuke hobby.
Hoe ben je erin gerold: Het is een combinatie van mijn interesse in (schilder)kunst, game Avatars en miniaturen/modelbouw. Ik was al bezig met modeltekenen en -schilderen en kwam toen een workshop bodypaint tegen op een netwerksite. Ik was hier al enige tijd benieuwd naar, dus heb ik de kans gegrepen om dit eens in de praktijk te doen. Daarna had ik de smaak te pakken en ben ik modellen uit gaan nodigen voor bodypaintsessies i.p.v. traditioneel modeltekenen/schilderen.
Wat is voor jou de kick/uitdaging: Het leuke van bodypaint is dat je samen met model en fotograaf probeert om tot een mooi, pakkend eindresultaat te komen. Het is ook een leuke uitdaging dat het werk in één dag af moet zijn. Want daarna spoelt het door het doucheputje. Dat vind ik een leuk contrast ten  opzichte van digitale ontwerptrajecten waar je soms maanden aan bezig kan zijn tot een project voltooid is.
Wat is de vreemdste opdracht / locatie ooit: De grootste uitdaging was het beschilderen van een 80-jarige man. Hij stond al vaker model voor artistiek naakt, maar wilde eens ervaren hoe het zou zijn om gebodypaint te worden. Zowel de textuur van zo'n oude huid als een beperkt uithoudingsvermogen waren extra complicaties bij het schilderen.
De leukste locatie waar ik gewerkt heb was op de set van een talentenshow voor TV. Er werd van alle kanten aan de performers getrokken voor repetities, interviews en opnames. Dat maakte het lastig om voldoende tijd en rust te krijgen om een mooi resultaat neer te zetten. Maar het was wel heel leuk om zo achter de schermen mee te werken aan de show.
Airbrush, penseel, ? Penseel! Met airbrush heb ik weinig ervaring. Ook heb ik met penseel meer contact en controle over mijn werk.
Voorkeur voor modellen: De meeste van mijn modellen zijn jonge, slank tot normaal gebouwde vrouwen. Voor publieke shows geeft deze groep het makkelijkst een mooi eindresultaat. Maar in principe wijs ik niemand bij voorbaat af. Soms beschilder ik ook mannen, mensen die wat ouder zijn of een voller figuur hebben. De kunst is juist om ook met deze mensen een mooi eindresultaat te bereiken. En dat is heel goed mogelijk als je maar weet wat je wel en niet moet doen.
Is er een thema in je werk: Ik zoek steeds naar nieuwe stijlen en vormen. Meestal werk ik figuratief (met plaatjes dus), maar soms ook heel abstract. Iemand een geschilderd kostuum aanmeten vind ik ook leuk om te doen. Over het algemeen heb ik wel een vrij herkenbare 'schilderachtige' manier van schilderen.
Voorkeur voor bepaalde materialen: Ik werk graag met Superstar verf, omdat dat makkelijk te mengen is, ook nadat je de eerste laag op de huid hebt aangebracht. In dat opzicht werkt het erg vergelijkbaar met acrylverf waar ik al aan gewend ben. Het past bij mijn manier van schilderen. Verder gebruik ik voor het opbrengen van de verf voornamelijk penselen in allerlei soorten en maten. Voor het snel inkleuren van grote oppervlakken gebruik ik graag een Kabuki (Japanse make-up kwast).
Wat acht je het meest geslaagde stuk tot nu toe (en waarom): Ik vind het moeilijk om één favoriet aan te wijzen. Ik zie altijd de positieve en negatieve punten van een werk. Een model in Razzle Dazzle camouflage is technisch erg goed gelukt. Een andere paint van een model als engeltje is wat slordiger, maar heeft door de expressieve poses van het model en de belichting in de studio erg mooie foto's opgeleverd.
De paint van een vrouw in zakelijk streepjespak heb ik op ware grootte laten afdrukken. Met dit doek heb ik op een beurs gestaan. Toeschouwers hadden in eerste instantie niet door dat het kostuum geschilderd was. Pas wanneer ze met hun neus op het doek stonden merkten ze dat er 'iets' niet klopte.
Terwijl ik aan de Ghost Rider paint bezig was had ik steeds het idee dat ik tijd tekort kwam en eigenlijk nog veel meer details toe wilde voegen. Maar na het terugzien van de foto's vind ik deze paint ook erg geslaagd.
Model: Miss Jane Art     
Naam / Artiestennaam: Miss Jane Art
Woonplaats: Woerden
Hoe lang al bezig in dit vak: 3 jaar
Beroeps of amateur:deels beroeps
Hoe ben je erin gerold: als vervanging van een afwezig model en nooit meer gestopt
Wat is voor jou de kick/uitdaging: de kunst overbrengen aan mensen zonder dat het als erotiek opgevat word.
Wat is de vreemdste opdracht / locatie ooit: kan toch bijna niet vreemd genoeg? hihi
Hoe heb je de dag in Rotterdam ervaren: zoals altijd, heerlijk, leuke lieve mensen, voel me er thuis bij Chapter Rotterdam.
Hoe is het om beschilderd te worden: spannend, telkens weer een verrassing hoe het uiteindelijk gaat worden, mega leuk dus.
Hoe is die aandacht:  meestal erg leuk en positief.
Wel eens vreemde, grappige of onverwachte reacties gehad..?  
 -bij de wereldkampioenschappen bodypaint in Oostenrijk 2012 een bejaard stel ver in de 80 dat het zo mooi vond dat ze graag op de foto wilde met me.
-leukste reacties zijn meestal jonge kinderen, die kijken nog naar de kleuren en hebben vaak niet door dat het naakt is

(Bodypaint: Liliane  model: Jane)

Model: Wendy Gude
(Model gepaint door Yvonne Zonnenberg)
Naam / Artiestennaam: Wendy Gude
Woonplaats: Vlaardingen
Hoe lang al bezig in dit vak: 6 jaar
Beroeps of amateur: amateur
Hoe ben je erin gerold: Een collega van mij ging naar een meeting en had geregeld dat ik ook kon gaan, sindsdien helemaal verslaafd hier aan.
Wat is voor jou de kick/uitdaging: ik vind het waanzinnig om te zien hoe je geleidelijk aan een echt kunstwerk word. en het is altijd heel gezellig met iedereen. Voor mij is het altijd weer een uitje.
Wat is de vreemdste opdracht / locatie ooit: ik had een keer de opdracht om model te staan voor Cocky van 91 voor een tv-programma. Een hele lieve man die voor dit programma allemaal dingen deed die hij nog nooit in zijn leven had gedaan, waaronder mij painten dus.
Hoe heb je de dag in Rotterdam ervaren: dit jaar had ik het voor de derde keer georganiseerd en net als de voorgaande jaren zijn we weer super gastvrij ontvangen door Chapter Rotterdam. het was weer erg gezellig.
Hoe is het om beschilderd te worden: vooral altijd heel gezellig. tijdens het painten heb je vaak de grootste lol met je painter. en als het er eenmaal opzit is het net alsof je kleding aan hebt
Hoe is die aandacht: over het algemeen krijg je heel veel leuke reacties. Verder is het leuk dat je op deze manier met heel veel mensen in contact komt en dat je op allerlei leuke plekken terecht komt.
Wel eens vreemde, grappige of onverwachte reacties gehad..? Tijdens een shoot bij de hunnebedden kwamen er ineens twee huifkarren vol met mensen aan die daar gingen picknicken. de mannen vonden het allemaal erg mooi, maar de dames die er bij waren die zaten maar te roepen dat we weg moesten....dat het porno was.... dat was wel erg grappig, hahaha. toen hebben we de dames maar even uitgelegd waar bodypaint voor staat en dat het absoluut geen porno was. uiteindelijk vonden ze het ook wel leuk.No comments:

Post a Comment