Riding!

Riding!
Riding my FXDWG

Tuesday, 21 April 2015

Peringatan Ride Out 2015

Peringatan Ride Out 2015
De achtste Peringatan Ride Out werd zaterdag 11 april gereden. Met honderden deelnemers die zich ’s morgens vroeg in Winterswijk verzamelden, werd het een indrukwekkende en vaak emotionele rit. Op uitnodiging van vrienden Sonny, Davy en James reed ik de rit mee, die ruim 190 kilometer lang was en langs vijf Molukse wijken in het oosten van Nederland voerde.“De Peringatan Ride Out is een humanitaire invulling van een plechtige Molukse herdenkingsdag welke met respect en waardigheid gereden wordt. Iedereen die ons doel wil steunen mag hier aan deelnemen en wij als organisatie zullen niemand de mogelijkheid
ontnemen om hun steun te betuigen.”


De Hari Peringatan, jaarlijks op 12 april, is een plechtige herdenkingsdag voor de Molukkers, waarop de sterfdag van de Molukse president Chr. Soumokil wordt herdacht en daarbij ook alle helden die gestorven zijn in de strijd voor een onafhankelijke Zuid-Molukse Republiek (RMS). Dit gaat gepaard met gebed en een minuut stilte waarbij de vlag halfstok gaat. Dit is geen feestdag waar bijvoorbeeld alcohol geschonken wordt. 

“Dit is een formele en plechtige dag waar wij veel waarde aan hechten. Dit wordt het achtste jaar dat wij de Peringatan Ride Out organiseerden en in al die jaren hebben motorrijders van allerlei pluimages en kleuren meegereden zonder enig probleem. Juist zeer gedisciplineerd en waardig wat ook verwacht wordt op deze dag. Vorig jaar heeft de recherche meegereden met motoren en auto’s en ook van hen kregen wij niks anders dan complimenten hoe gedisciplineerd deze dag verliep. 
 In de vergunningen staat vaak iets opgenomen over het weren van full color MC’s en wij begrijpen dit. Dat gezegd hebbende, blijft ons standpunt gelijk en zullen wij dit wel bespreekbaar maken met de eventueel full color MC motorrijders die zich bij de Peringatan Ride Out aansluiten, maar we zullen hier niet op handhaven. Onze rit is namelijk tevens een protest tegen de inperking van de vrijheid van meningsuiting die in Indonesië plaatsvindt omdat dit in strijd is met de universele rechten van de mens. Onderscheid maken is in strijd met waar wij juist tegen protesteren en om die reden ondenkbaar,” zo legt de organisatie, Sahabat, Perinitis Aksi Kilat (PAK) en Kawan2 Motor, uit.De zon schijnt uitbundig als honderden motorrijders zich verzamelen op het industrieterrein in Winterswijk. Muziek is traditioneel belangrijk in de Molukse cultuur, net als de traditie om de Molukse vlag halfstok te hangen en een minuut lang respectvol stilte in acht nemen. De Molukse vlag heeft een speciale betekenis, zo wordt in een toespraak uitgelegt: “Blauw symboliseert de zee, die door haar rijke opbrengst zo’n grote rol speelt in ons Moluks leven. Het symboliseert ook de trouw van ons volk aan het vaderland. Wit doelt op de zuiverheid van onze strijd en op de vrede die wij dienen. Het is de kleur van onze witte stranden die door de zee worden overspoeld. Groen is de kleur van onze rijke landschap, dat het volk voedsel schenkt. Rood is het symbool van onze voorouders, de oerkleur van ons hele land. Het symboliseert ook het bloed van ons het Zuid-Molukse volk om zich te verdedigen tegen vreemde indringers van buiten.”

Na de toespraken en de ceremonie met de vlag, volgt een gebed en daarna wordt het tijd om de motoren te starten. Werkelijk alle merken, soorten en types motoren rijden de Peringatan Ride Out mee, de rijders net zo divers. Bulderend komen de vele honderden motoren tot leven en stellen zich op voor vertrek. De organisatie, in handen van Sahabat, de Perinitis Aksi Kilat (PAK) en Kawan2 Motor, is strak, alles is perfect geregeld. Vele ‘Blokkers’ maken de weg vrij en in samenspraak met de politie wordt overal de weg vrijgehouden voor de kilometerslange stoet. 


Vele honderden deelnemers in een kilometers lange stoet. 
De Peringatan Ride Out begon gelukkig met mooi weer!Het eerste deel van de Peringatan Ride Out voert naar Doesburg, waar op de kade een toespraak wordt gehouden en de vlag halfstok gaat. Enkele ‘Eerste generatie’ Molukkers trotseren de straffe, koude wind om dit vooral voor hen zo speciale moment mee te maken. Vanuit Doesburg sluiten zich nog eens vele rijders aan en de rit vervolgt haar weg naar Twello. Helaas verdwijnt de zon al spoedig achter een donker wolkendek en even later rijden we in de stromende regen. 

Eerste Generatie

Ceremonie bij het monument op de kade in Doesburg


In Twello wacht een warm en hartelijk onthaal, er staat een lunch voor de rijders van de Peringatan Ride Out klaar en ook hier wordt de vlaggenceremonie, net als het gelukkig even droog is, door vele bezoekers bijgewoond. Ondanks de stromende regen bleven de deelnemers 
van de Peringatan Ride Out maar aankomen
Lunch in TwelloNa een uurtje wordt het sein gegeven dat we doorrijden, naar Deventer. Ook daar staan vele mensen de Peringatan Ride Out op te wachten, niet alleen in de Molukse wijken, maar ook langs de weg, op bruggen en viaducten wordt de Peringatan Ride Out met vlaggen en vuurwerk aangemoedigd, vaak zelfs in de stromende regen! Deventer


In Deventer staat de hele wijk ineens helemaal vol motoren, er is werkelijk geen centimeter wegdek meer vrij. Ook hier wordt de vlag gehesen, een toespraak gehouden en met een gebed het bezoek afgesloten.
Het laatste stuk naar Wierden wordt onderbroken met een tankstop. Bij een groot tankstation kon iedereen die ’s morgens een benzinebon ter waarde van tien euro had gekocht, vlot even bijtanken. Drie leden van Sahabat bemanden drie pompen en razendsnel werd er getankt, een erg goed idee want zo is er nauwelijks oponthoud voor de lange stoet. Monument in Wierden

In Wierden brak de regen pas echt goed door. Het was zelfs zo erg dat de ceremonie moest worden uitgesteld. Een duidelijk geëmotioneerde Sonny hield een korte toespraak en las de verklaring van de Rechten van de Mens voor. “En wat is dan een dag rijden door de kou en de regen, als je dat vergelijkt met de mensen die jarenlang gevangen zitten, en we denken aan de mensen wiens familieleden gevangen zitten, sommigen zelfs vermoord zijn?!”


In de stromende regen...Mooie muziek, lekker eten en wat warms te drinken, even bijpraten met bekenden en daarna afscheid nemen van elkaar. Het was een bijzondere dag. De Peringatan Ride Out maakte veel indruk, er is veel, heel veel gebeurd in de geschiedenis van het Molukse volk. de Peringatan Ride Out brengt de mensen wat dichter bij elkaar. Er is wederzijds begrip en respect. Volgend jaar ben je van harte uitgenodigd door Sahabat, Perinitis Aksi Kilat (PAK) en Kawan2 Motor om ook de Peringatan Ride Outmee te rijden!


Sonny, James en Davy

Sahabat


2 comments:

  1. Mooie foto's alleen vergeet u er wel bij te melden dat de organisatie niet alleen in handen is van Sahabat, maar ook van de Perinitis Aksi Kilat (PAK) en Kawan2 Motor.

    ReplyDelete
  2. Mooi verwoord en visueel weergegeven Onno, chapeau

    ReplyDelete