Riding!

Riding!
Riding my FXDWG

Thursday 22 September 2011

FAAK '11 European Bike Week

Door Onno “Berserk” Wieringa
European Bike Week Faak 2011
Stage & show photography by Onno “Berserk” Wieringa @ Madness Photography.nl

Knödelsuppe komt in een grote kom op tafel, vergezeld met een große Radler, vlot gevolgd door een brandend scherpe Obstler Schnapps om alles door te spoelen. Onze Gastfrau sjouwt af en aan om iedereen rijkelijk van eten en drinken te voorzien. Flonkerende ogen in een rood gezicht, een zwelgende boezem en een te strak schort maken het plaatje compleet. Schnitzel en Kartoffeln volgen, een Apfelstrudel mit Sahne toe. “Noch eine Heisse Liebe?” klinkt het verwachtingsvol uit de Küche; ijs met een verraderlijk drankje van warme likeur. Het geeft het buikje een voldaan gevoel. Het uitzicht op de bergen wordt langzaam minder als de laatste zonnestralen krampachtig over de bergtoppen proberen te schijnen. Tussen de bergen weerklinken de dreunende uitlaten van duizenden Harley-Davidson’s, het scherpe staccato van een Shovelhead met dragpipes klinkt boven alles uit. We zijn weer in Oostenrijk. De veertiende European Bike Week in Faak, september 2011. ‘The Big One. Of ‘Faak’ zoals het grootste Open Air Event van H-D in de volksmond genoemd wordt.    
‘Wat zou de wereld zijn zonder vrouwen’, zo overpeinzen we als we de volgende Schnapps aangereikt krijgen. ‘Vroeger, toen we nog jong waren, strak en met haar getooid, waren op grote motorevenementen nauwelijks vrouwen. En die er liepen… Maar nu, anno 2011, is dat heel anders. Veel vrouwen scheuren rond op dikke motoren, H-D heeft zelfs eigen H.O.G. afdelingen voor vrouwen genaamd Ladies of H.O.G. en overal vervullen vrouwen functies die vroeger vanzelfsprekend ‘mannentaken’ waren. En dat is mooi. Want vrouwen zijn vaak gezelliger en vriendelijker in de omgang, zien er meestentijds stukken leuker uit dan de gemiddelde biker en zeg nou zelf, het is toch heerlijk om in de watten gelegd te worden door een vrouw?! Ze passen op je, zorgen voor je.
Faak  is daar een mooi voorbeeld van. Sterker nog, zonder vrouwen zou de European Bike Week in Faak niet eens bestaan. Zo ook deze veertiende, zonovergoten editie in 2011. The Big One. En die titel mag met recht worden gedragen, ruim 70.000 motoren, dik 130.000 bezoekers. Faak breidt zich steeds verder uit, niet alleen in en om Faak am See, maar veel mensen zoeken een plaats in Karinthië en ver daarbuiten, tot in Italië en Slovenië toe. Die komen voor de highlights naar Faak en genieten van de mooie wegen, de prachtige omgeving en de gastvrijheid die deze regio zo kenmerkt. Faak is met recht de ‘Big One’, de grootste.
Een hele klus om zo’n enorm evenement te organiseren. Als bezoeker merk je daar niets van, alles verloopt zoals het hoort,iedereen is vrolijk en tevreden. Bij evenementen merk je eigenlijk nooit dat alles goed gaat, pas als er iets mis is, wordt het door de bezoekers opgemerkt. Maar om alles in goede banen te leiden, de hele organisatie zo goed te laten verlopen en om te zorgen dat iedereen het naar de zin heeft, daar komt (vooral achter de schermen) heel wat bij kijken! We gingen praten met de organisatoren van het grootste Open Harley-Davidson Event in Europa. En dat blijken grotendeels, jawel, vrouwen te zijn!
Tracy, Allison, Suzanne en Jasmin
We stellen u voor: Allison, Suzanne, Jasmin en Tracy.
Allison ‘doet’ het hele evenement, zonder haar zou er geen European Bike Week oftewel ‘Faak’ zijn. Al in 1997 werkte zij tijdens Faak in de organisatie, vanaf ’04 is Allison Event Manager. “De eerste, kleinere evenementen bij Faak waren niet erg goed georganiseerd,” zo merkt zij op, “daar was dus veel te verbeteren, zeker toen duidelijk werd dat Faak een jaarlijks event zou worden en in rap tempo uitgroeide tot wat het nu is, The Big One! Alleen met een goed team kan je zoiets leiden, dus er moest versterking komen. Een vriend vertelde over Suzanne, en zij kwam in ’05 in het team erbij.
Suzanne ‘doet’ alles muziek; zij contracteert de bands, maakt de schema’s, regelt alles op de stage, het geluid, licht, et cetera. “We zijn perfect op elkaar ingespeeld en doen alles samen, helpen en ondervangen elkaar waar nodig is” aldus de dames. Allison is tussen de events door altijd ‘on the road’ om locaties te zoeken voor evenementen, maar ook om Harley-Davidson bij grote bestaande evenementen binnen te halen. “Zonder uitzondering werkt die samenwerking met ons als H-D Crew, als H-D eenmaal bij een groot event is binnengehaald, zó perfect dat ze niet meer zonder H-D willen!” zo vertelt Allison trots.
Suzanne legt uit hoe het met de muziek gaat tijdens grote evenementen als Faak; “We provide the people real good entertainment.” Rock, klassiek, en alles wat daartussen zit, “Sophisticated entertainment” lacht Suzanne, die in London een eigen opnamestudio heeft en met beroemde muzikanten als David Gilmore (Pink Floyd) en David Bowie werkt. “We hebben ontzettend veel plezier in ons werk en een hele goede samenwerking, anders zou het niet goed gaan” aldus Suzanne, “de sfeer is relaxt, iedereen is ondanks de hoge werkdruk ontspannen.” En dat is back stage goed te merken. “We organiseren werkelijk alles voor de bands, en die vinden het prachtig,” zo vervolgt zij, “All the bands want to come back!” “We love what we do!” en de andere drie dames knikken instemmend.
Jasmin Lee, dochter van Suzanne, is de Technical Supervisor en regelt alles wat er op de stage gebeurt, licht, geluid; alle techniek die erbij komt kijken om een goed en mooi optreden te garanderen is haar verantwoording. Zoals de naam al doet vermoeden, ja, zij is de dochter van Suzanne, dus de hele Music Scene is haar met de paplepel ingegoten! Onder haar eigen firmanaam Bang Music Management werkt zij mee op Faak om er een weergaloos mooie show van te maken.
De vierde dame in het team is Tracy. Internationaal designer en zij heeft kunst gestudeerd. Tracy is gewend met mensen te werken en is lekker makkelijk in de omgang. Zij is jaren geleden begonnen met decorwerkzaamheden tijdens evenementen en werd steeds meer bij de organisatie betrokken. Tracy fungeert nu als de tussenpersoon voor de bands en zij onderhoudt alle contacten. Zij ontwerpt ook kleding voor de artiesten en maakt custom T-shirts en meer. Vijf jaar geleden kwam zij in het team erbij en zorgt voor de bekende ‘Woman’s Touch’.
Met elkaar vormen zij een hecht team, ‘er is eigenlijk nooit ruzie’. Iedereen is heel loyaal en helpt elkaar waar nodig. “Iedereen wordt hetzelfde behandeld, de bandleden, technici maar ook bijvoorbeeld directieleden van H-D,” aldus de vier dames. “We zijn helemaal kapot na een evenement, maar kijken wel al gelijk weer uit naar het volgende!” vertelt Suzanne, “We werken altijd met min of meer dezelfde crew, het zijn echt de beste topmensen, het leuke is dat iedereen dolgraag weer terugkomt, ook de bands!. Het is hier echt als één grote familie. Veel mensen die bij ons in het team werken rijden motor, de meeste zelfs H-D. Ook de leden van de bands!”
Sabina, vvv Kaernten en Christine, H-D

Sabina Weyrer werkt bij de VVV van Kärnten en verzorgd de public relations. Vol vuur vertelt zij over het prachtige Karinthië en dat het vooral voor motorrijders een waar paradijs is. En daar heeft zij volledig gelijk in, alles wat je als motorrijder wenst, is in Karinthië aanwezig. Mooie, goed onderhouden wegen, lange bochten, fantastische vergezichten, bossen, meren en de met haarspeldbochten getooide bergpassen laten elk type motorrijder watertanden. En als bonus prachtig weer, de week tijdens Faak ’11 zag heel veel zon en temperaturen die regelmatig de dertig graden ontstegen… Tel daar de gastvrijheid en de vele zonne-uren die jaarlijks Karinthië aangenaam verwarmen hier bij op, goed eten en drinken wat net als de goedverzorgde overnachtingen en de benzine allemaal stukken minder kost dan wij hier gewend zijn, en ja, je hebt een waar motorparadijs! www.kaernten.at  
Christine maakt het ook de Nederlandse journo's naar de zin!
Christine werkt tijdens Faak bij Harley-Davidson in het perscentrum van H-D. De goedlachse Christine studeert momenteel in Wenen, maar komt uit Faak en weet dus alles van de omgeving, kent iedereen en zij vindt het prachtig om tijdens de European Bike Week haar job te doen. www.harley-davidson.com
Beata André, H.O.G. Hungary
Beata André, 24 lentes jong doet promotiewerk voor het H.O.G. Open Road Fest in Hongarije, wat bij Lake Balaton van 6 t/m 10 juli ´12 zal plaatsvinden. Ze heeft er veel plezier in om tijdens de European Bike Week in Faak rond te lopen en iedereen een flyer te geven. www.openroadfest.hu  
Annette Wiessling, SKS Bike Shuttle
Annette Wiessling is werkzaam bij SKS. SKS is een bedrijf wat zich heeft gespecialiseerd in het vervoer van motoren. Elk jaar hebben zij een bike shuttle service voor de vele bezoekers die wel naar Faak willen, maar om een of andere reden niet de tocht met de motor kunnen of willen maken. Annette is bij SKS GmbH Bike Shuttle verantwoordelijk voor onder andere de eindcontrole en de marketing. Zelf rijdt zij een Street Glide uit 2010 maar rijdt ook op vrachtwagens van SKS. www.sks-world.de  

Selina...
Selina is een ‘local’ uit Villach. Zij helpt tijdens de European Bike Week in Faak mee met het verspreiden van flyers voor het bedrijf Bobber, gevestigd in Vadus, Lichtenstein. De slogan van het bedrijf luidt; ‘Old Style Never Dies’. De stoere motormannen nemen de flyer maar al te graag aan en kijken nog eens om, de lach op hun gezicht zegt genoeg! www.bobbers.li  
Vanessa en Manuela
In de bar naast het hoofdpodium is het keihard werken voor Vanessa en Manuela om iedereen van een drankje te voorzien. Ze vinden het werk ‘enorm leuk en gezellig, de sfeer is fantastisch!’ De drukte en de continue herrie van alle live concerten op de naastgelegen Main Stage lijkt hen niets te deren en lachend brengen zij de drankjes rond. Met temperaturen die vaak door de dertig graden schieten, is het dankbaar werk en heel wat liters drank gaan er dan ook op een dag doorheen.

Katy Shotter
In de Choppers Bar gaf Katy Shotter diverse optredens. ‘Kats’ zoals ze wordt genoemd, is zangeres, muzikant en songwriter. Een spetterend optreden in de Choppers Bar tijdens Faak met daarin duidelijk hoorbare invloeden van Amy Winehouse, Alicia Keys en vele andere grote artiesten, werd in de overvolle tent enthousiast ontvangen. Ze wist het publiek te boeien met haar aanwezigheid, zowel qua stemgeluid als met haar persoonlijkheid! Katy werkt momenteel aan haar eerste album, wat binnenkort in de winkels moet liggen. www.katyshotteronline.com
De dames van Jekill & Hyde
De dames van DHL
De dames van Black Steel Choppers
Nieuw embleem, deze dame naaide het nejes op je colbertje
Oeps! Foto! On The Road verkocht coole H-D Merchandise
Lieftallige Faakse struise dame in prachtige Dirndel




De veertiende Faak is weer voorbij. Het was weer een prachtweek waar iedereen met plezier aan terug denkt en vol verwachting kijkt iedereen weer uit naar de volgende, vijftiende Faak. Laat de vrouwen het maar regelen, dan komt het allemaal goed voor elkaar!
Met hartelijke dank aan Harley-Davidson (Rudi en Christine) Allison, Suzanne, Jasmin, Tracy, de bands High on Heels en Tetra Electra en iedereen die Faak elk jaar weer tot een groot feest maakt!
Meer foto’s van  de  European Bike Week in Faak, september 2011 binnenkort op de site; www.madnessphotography.nl                                                                                                           
Een verslag van  de  European Bike Week in Faak, september 2011 lees je  binnenkort in Bigtwin Magazine.
In de Parade reden ruim 25.000 motoren mee. Waaronder vele ... dames

  

1 comment:

  1. Excellent spot here with your great photos brother. Nice to find you here!

    Pat

    ReplyDelete