Riding!

Riding!
Riding my FXDWG

Tuesday 12 February 2013

Cafe Racer Show Moto Retro Wieze 2013

Cafe Racer Show Moto Retro 
Wieze, Belgium 2013



Moto Retro Wieze Café Racer Show

Moto Retro Wieze in de Oktoberhallen in het Belgische Wieze had op 9 en 10 februari 2013  als thema de Café Racers. Naast de showstand die jaarlijks honderden bezoekers lokt, worden de twee hallen weer traditiegetrouw gevuld met exposanten. Op de beurs vindt je oude en klassieke motoren en onderdelen en handleidingen voor die oude motor die misschien nog in uw garage of kelder staat en die nodig de weg weer eens op moet!









Er stonden vele oude motoren, sommige best wel unieke Cafe Racers, oude troep en zeldzame antieke motoren en onderdelen. Alleen al voor de sfeer en de ontmoetingen met de echte verzamelaars, komen er jaarlijks duizenden bezoekers op Moto Retro Wieze af. Ditmaal was het niet anders, op de zaterdag was het razend druk, de zondag deed er niet voor onder en door het stralende weer waren er zelfs vele stoere motorrijders die de koude trotseerden en voor de ingang van de Oktoberhallen een eigen show creëerden.






Om steeds sneller en steeds opvallender te worden, werden de meest waanzinnige creaties gebouwd. A la Lego werden bijvoorbeeld onderdelen als frames en motorblokken van diverse modellen en merken uitgewisseld, zo zag je bijvoorbeeld een Norton frame waarin een opgevoerd Weslake Triumph blok werd gehangen, en zo ontstonden de Tritons en dergelijke. Heel mooie creatie was de NorHD die er stond; een Norton met daarin een H-D zijklepper motorblok, open belt aandrijving en een bijna Art Deco luchtfilter. Adembenemend mooie motoren, van een BSA Gold Star Cafe Racer tot een Rickman uitvoering Kawa Z900. Maar ook op basis van een Laverda Dresda was een fraaie creatie van Ivan de Mol te zien, onder de naam Oldscool Mechanics bouwde hij deze coole Café Racer.



 


Links, staand met witte sjaaltje: de 88jarige Firmin Dauwe,
rechts zittend: de 98 (!) jarige August Goffin
 
De nummer één en twee van de wegrace competitie in België in de jaren 1947-1961; de 98 (!) jarige August Goffin en de 88 jarige Firmin Dauwe, waren op zondagnamiddag op de Moto Retro beurs van Wieze aanwezig voor een drukbezochte signeersessie en een interview.  Deze twee vedetten worden uitvoerig besproken in het boek 'The Continental Circus - de jaren August Goffin', wat er gepresenteerd werd en desgewenst gesigneerd werd.
 





 
Op Moto Retro vindt je eigenlijk altijd wel wat. Om te kopen of te ruilen. Gewoon voor de fun of enkel om te genieten van de nostalgie. Of als je op zoek bent naar leuke nostalgische dingetjes, een ontbrekend onderdeel voor een project of kleding en documentatie. Zo stond de sympathieke Engelsman Gordon May, die zijn motoravonturen in enkele prachtige boeken heeft samengebundeld. Zo reed hij in slechts zeven weken van Manchester, Engeland, op zijn al 55 jaar oude Royal Enfield naar Chennai, India. En dat is slechts één van de vele prachtige avonturen die hij op zijn motoren beleefde.  

Engelsman Gordon May
 



 
NorHD; Norton met H-D zijklepper motorblok,
open belt aandrijving en Art Deco luchtfilter
 




 
Ditmaal had Moto Retro Wieze als thema Café Racers. Op de showstand werden zo’n twintig authentieke Café Racers tentoongesteld. Met een hoog ‘Joe Bar’ gehalte, je waande je zo weer in de seventies, waarin de mannen met stoere leren jacks vol noppen en emblemen, in spijkerbroek met opgerolde pijpen en leren laarzen door de steden scheurden. Met opgevoerde, hoofdzakelijk van Engelse origine, motoren met racepijpen, opgevoerde motorblokken. Getooid met pothelm en het obligate witte sjaaltje werd er geracet van kroeg naar kroeg, waardoor de motoren algauw de bijnaam Café Racer kreeg. Herkenbaar aan de zo typrende, voorovergebogen zithouding, de handen over de lange, vaak aluminium benzinetank, reikend naar de laag gepositioneerde clip-ons, de kont kreeg steun door het racezadeltje waar aan de achterkant een verhoogd, rond kontje zat.  







 
    
 



 


 
 
 



















  

 
Rickman, Dunstall, Seely, Metisse, het zijn allemaal namen uit een verleden waarin rock ’n Roll, leren jacks en vetkuiven de scene domineerden. Deze trend lijkt steeds meer terug te komen en aan populariteit te winnen. Ook op basis van Japanse motoren werden indertijd mooie en snelle motoren gebouwd, en ook daar waren weer vele voorbeelden van te zien tijdens Moto Retro Wieze.


  





 











No comments:

Post a Comment