Riding!

Riding!
Riding my FXDWG

Thursday, 22 October 2015

Sturgis 2015 - The 75th

Sturgis 2015 - The 75th
‘Sturgis’ – het brengt bij iedereen een blik van verlangen in de ogen teweeg. Je bent er geweest – of niet. Herkenning en de wens om er eens te zijn, zijn de twee gevoelens die ‘Sturgis’ oproepen. Want het anders zo kleine stadje van nog geen 7000 inwoners groeit eens per jaar uit tot een immens motorspektakel waar dit jaar zelfs 800.000 motorliefhebbers naartoe trokken. Een pelgrimsreis, die vanuit de hele wereld wordt ondernomen om Sturgis mee te kunnen maken.
 

Amerikanen zijn gek op jubilea en de 75th Sturgis, daar werd al jaren over gesproken en gespeculeerd. Toch bleek deze Sturgis niet anders dan andere jaren te zijn. Geen grote namen qua bands, geen introducties van nieuwe modellen en geen bijzondere activiteiten. Maar wel veel, erg veel luidruchtige Amerikanen en motoren. Goed was dat dit jaar de politie zich veel relaxter opstelde, er geen incidenten waren, maar dat het een groot feest was, waar eten en drinken de belangrijkste prioriteiten waren voor de meeste Sturgis-gangers.
 
 Main Street is alleen maar eten en drinken, daar vinden we ‘s avonds na lang zoeken de beste bar, heel toepasselijk de ‘Loud American’ genoemd waar het echt gezellig is en een paar steengoede bands spelen, zoals Dirty Word. Op Lazelle Street staan alle grote bedrijven en zien we leuke bike- en stuntshows. Het Sturgis City Park heeft het leukste programma; elke dag een andere custom bike show en goede bands op het podium! Wil je echt Sturgis beleven, dan moet je de Buffalo Chip bezoeken. Een complete stad (op privéterrein) waar alles kan en mag, de hele dag concerten en shows zijn en waar ruim 100.000 man verblijft. Echt, Sturgis MOET je eens meemaken!De terreinen zijn leeg, de creditcard is meer dan leeg en de drankflessen ook. Dromerig neem ik plaats op de heilige grond waar de Hill Climb races van de Jackpine Gypsies werden gehouden. Zou ‘Pappy’ Hoel die 77 jaar geleden de eerste Black Hills Motor Classic met zijn motorclub ‘Jackpine Gypsies’ organiseerde, ooit hebben kunnen dromen dat het zou uitgroeien tot het grootste evenement ter wereld? In gedachten vul ik de fles met het voor mij zo bijzondere rode zand. 
De tijd dat mensen kwamen om races te zien, lijkt voorbij. Dragraces, twee verschillende Hill Climbs, Flat Track, echt alles is er, maar slechts weinig bezoekers kijken toe. Zuipen en vreten, vet en veel, en tussendoor een T-shirt scoren is belangrijker. Gelukkig zijn er ook nog echte motorliefhebbers, die van de prachtige omgeving gaan genieten en in de stralende zon de hele dag rijden.

Onno “Berserk” Wieringa - foto’s Onno & G-Rat


Met dank aan Sturgis, Buffalo Chip, en Richie & Donna for all your help, kindness and hospitality!

More about Sturgis later !
But please check the 3.500 photo's we made 
on our USA Sturgis to Anamosa Road Trip 2015 
on www.madnessphotography.nl  Photo Galleries 2015 

No comments:

Post a Comment