Riding!

Riding!
Riding my FXDWG

Monday 5 September 2011

Harleydag Amsterdam

Door Onno “Berserk” Wieringa
Harleydag Amsterdam
Een ongeorganiseerde dag, om een duidelijk signaal naar de pers, overheid en in het bijzonder justitie af te geven. Afgelopen jaar zijn meerdere Harleydagen en soortgelijke evenementen afgelast. Waarom? “Er zou een oorlog dreigen tussen twee MC’s, Hell’s Angels en Satudarah." Dat het niet lekker zit tussen beide partijen weet iedereen, alleen het hoe & waarom weet bijna niemand, (gaat ons en de rest van de wereld ook niets aan) laat staan hoe het wordt opgelost. Gemeentes en politie kregen ‘serieuze aanwijzingen’ dat er een oorlog tussen beide partijen op handen was, die op een Harleydag zou worden uitgevochten. Reden om afgelopen jaar, vaak op het laatste moment, rigoureus de stekker uit bijna elk evenement te trekken.


Om te laten zien dat een Harleydag gewoon gezellig verloopt, om te laten zien dat motorrijders en vooral de desbetreffende MC’s normaal en goed met elkaar omgaan, werd een idee geboren om een spontane Harleydag op het Waterlooplein in Amsterdam op zondag 4 september te laten plaatsvinden. Dat idee werd door veel motorrijders overgenomen, het woord werd snel verspreidt en vanaf twaalf uur verzamelden zich honderden en honderden motorrijders op het Plein. Geen spierballenvertoon, maar relaxt samen met het massaal toegestroomde publiek genieten van de motoren, het onverwacht mooie weer maakte het nog mooier.

We vroegen de mening aan bezoekers, buurtbewoners, leden van de ME, politieagenten en natuurlijk aan de leden van de Hell’s Angels en Satudarah. Als eerste had ik de dag ervoor, tijdens de Support Party van de Hell’s Angels in Amsterdam, een lang gesprek met de President; Daniel ‘Unu’ Uneputty.
Unu, HAMC Amsterdam
Die verklaarde; “Het gaat om de bikers. Op de dagen waar het wel is doorgegaan is het perfect verlopen. Het gaat bij ons om de liefde voor het motorrijden. Al die afgelastingen zijn slecht voor de motorliefhebbers maar ook voor de middenstand. Sommige politici kunnen slecht analyseren, het zijn ‘computerhelden’ die afgaan op verkeerde informatie, geruchten en speculaties. Jij maakt dingen mee met ons, jou kan ik er alles over vertellen. Andere mensen moeten zelf ervaren, zelf concluderen.” En Unu vervolgt; “Er is geen oorlog, er komt geen oorlog.” Een andere Hell’s Angel voegt eraan toe ”En denk je echt dat als er ooit een oorlog zou moeten worden uitgevochten, wij dat op zo’n evenement zouden doen?! Wij hebben ook vrouwen, kinderen, familie die we meenemen op zulke dagen! Nee, stel dat er ooit iets gebeurt, dan in een weiland, of in een clubhuis.” En legt vervolgens met een goed voorbeeld uit; “Er is een misverstand, ruzie zoals je ook wel ’s met bijvoorbeeld je broer kan hebben. Je hoeft elkaar gewoon even niet te zien.” 
Leendert
Op de Harleydag sprak ik vele bezoekers die met hun motoren naar Amsterdam waren getogen. Zoals Leendert Bus, uit IJsselstein. “Het wordt tijd dat we wat gaan doen,” verklaart hij stellig, “Ik ben een vreedzaam man, zelfstandig ondernemer. Ik rijdt Harley voor mijn plezier, hobby. Het is voor mij ontspanning en ik ga graag met familie en vrienden naar Harleydagen om er te praten, te kijken.”
Patrick & Madelon
Madelon en Patrick uit Leidschendam; “Alle evenementen zijn naar de kloten. Belachelijk, als er ‘oorlog’  komt gaan ze ’t echt niet op een Harleydag uitvechten. Ze (gemeentes en justitie) maken zich bang om niks; motorrijders blijven motorrijders!”
Bobby, degene die het idee ooit ter sprake bracht, “ Ik heb het idee aangedragen, en heel Nederland heeft er massaal op gereageerd. In eerste instantie waren de reacties, na de afgelasting van Breda, nogal lauw. Maar na de meest recente afgelasting van Tilburg, raakte het in een stroomversnelling!”
Shadow Club
De Shadowclub is met ruim twintig leden aanwezig, de voorzitter voert het woord; “Ik praat nu als motorrijder en voorzitter. Dit soort acties wordt steeds meer door de overheid verboden. Nog even en wij, als niet-H-Drijder, worden ook hiermee geconfronteerd!”
De ME wil niet op de foto en ze mogen volgens eigen zeggen officieel geen mening geven. Maar na een lang gesprek, waarin ik vraag of ze een ‘ complete oorlog of zo’  verwachten door de nadrukkelijk en zeer massaal aanwezige ME, -’s morgens om 12.00 uur reden ze al rond en stonden er al zes bussen rond het Waterlooplein klaar- konden zij geen antwoord geven. In mijn ogen was die overdreven nadrukkelijke aanwezigheid provocerend en zorgde al gelijk voor stemmingmakerij. De vele politie, in bussen, te voet en te paard, droeg daar extra aan bij. Over de helikopter maar te zwijgen… Na lange gesprekken, ook met politieagenten, kwam eruit dat ze het ‘wel gezellig en leuk vonden’ en gelijk erachteraan ‘maar dit hebben wij niet gezegd hoor!’ “Waarom zoveel ME, continue vol in het gezicht?” “Omdat we op alles voorbereid moeten zijn.” “”Dat begrijp ik volkomen, maar er is nog nooit iets gebeurt. Waarom verwachten jullie dat nu dan wel?” Daar wilden de heren verder niet op ingaan. “Waarom niet de gulden middenweg en al die ME-bussen net om de hoek zetten of in een straatje verderop?” “Misschien is dit wel de gulden middenweg… We hadden ook het Waterlooplein kunnen afsluiten, niemand er op laten!” “Dat zou weinig zin hebben, dan was er beslist rottigheid gekomen en was het verplaatst naar de binnenstad, dat zouden jullie denk ik ook niet willen?!” Een veelbetekenende blik was het stilzwijgende antwoord, waarna ze opgeroepen werden, ‘saved by the bell’ zullen ze wel gedacht hebben…
Maarten vanuit zijn woning; "Wie kan hier nou wat op tegen hebben?"
Ook de buurtbewoners vraag ik om hun mening. Maarten, woonachtig op de derde verdieping in een pand in de buurt van de Mozes en Aaronkerk aan het Waterlooplein, nodigt mij spontaan uit om vanuit zijn woning wat overzichtfoto’s te maken. Met een bak koffie in de hand kijken we naar buiten, “ Wie kan hier nou iets op tegen hebben?” zo vraagt hij zich hardop af.
Jarno Middelbosch, H-D Benelux
Jarno Middelbosch, Marketing Manager Harley-Davidson Benelux, is ook aanwezig en verklaart erg verheugd te zijn over de grote opkomst. “We krijgen bij Harley-Davidson veel vragen over de afgelastingen. Helaas kunnen wij daar ook niets aan doen. Veel mensen denken dat wij de Harleydagen organiseren, maar dat is dus niet zo, dat zijn onafhankelijke organisatoren. Wij hopen van harte voor al onze klanten, en uiteraard voor ons merk, dat de rust gauw weerkeert en we met z’n allen weer kunnen genieten van leuke, gezellige Harleydagen!”
Om twee uur werd aan mij het bericht doorgegeven dat Satudarah onderweg was. En even later dat de groep was stilgezet door de ME op de A2 bij de Utrechtse Brug. Na ellenlange controles mochten twintig leden doorrijden. Woordvoerder van de politie; “Omdat we anders moeilijkheden verwachtten.” Whatdaf*ck, dus als er voetbal is en complete veldslagen worden gevoerd en iedereen weet dat de bussen- en treinenslopende hooligans de confrontatie keer op keer met elkaar aangaan waarbij gewonden en zelfs doden vallen, lijkt dat normaal te zijn. Worden die tegengehouden? Nee. Maar een groepje motorrijders mag zich niet op de openbare weg bewegen, gaan en staan waar zij willen?!?  Onder begeleiding van veel politie en liefst drie ME-bussen werden de twintig Satudarah leden Amsterdam binnengeleid.De sfeer was toch even gespannen, tot iemand van Satudarah de muziek van zijn motor op tien zette en er zelfs gedanst werd. Leden van de supportclubs begroetten als eerste elkaar hartelijk, waarna Unu richting Satudarah liep. Het werd doodstil toen beide partijen elkaar tegenkwamen. Met een brede glimlach en een warme omhelzing lieten de Hell’s Angels en Satudarah zien dat de gevreesde oorlog niet kwam!
Santerra, Satudarah MC
Met Santerra, lid van Satudarah MC, had ik een gesprek over de situatie en hij vertelde mij: “We zijn inderdaad op de A2 door de politie tegengehouden. Na overleg van hen met Unu, mochten wij doorrijden. Zie je wel, alles is goed!” Santerra vervolgt: “We hopen dat dit een statement is, waardoor de overheid inziet dat er niks aan de hand is. Wij willen ook dat alle motorrijders naar Harleydagen kunnen gaan. Wij zijn er zelf ook de dupe van!”
Naast veel ergernis en teleurstelling hebben de vele afgelastingen nog veel meer (vaak  verstrekkende) gevolgen. Naast gederfde inkomsten van de vele standhouders, is er ook het negatieve imago waardoor de motorhandel in het algemeen, maar vooral H-D geschaadt wordt. Maar ook de andere merken zullen er ongetwijfeld last van hebben. Maar wat te denken van de lokale middenstand, de horeca zoals café´s en bars die op grote Harleydagen een flinke omzet draaien? Uit angst bleven veel mensen zelfs weg op de weinige Harleydagen die wel doorgingen. Ongegronde angst zo blijkt dus, die nu hopelijk weggenomen is.
Tegen vijf uur vertrekken de meeste motoren weer. We hebben met z’n allen er zoals beloofd een prachtige dag van gemaakt. Veel (op sensatie beluste) pers was op de been, waarvan velen teleurgesteld hun redactie mochten berichtten; niks gebeurd, geen oorlog, geen ellende. De jongens van Satudarah MC reden even later ook weer naar huis, ´het is een dag waarop geschiedenis is geschreven, een historische dag,´ aldus een Angel die net zo blij als ons allemaal is dat het met een grote opkomst en een goede afloop er een duidelijk statement naar alle ‘ criminele experts’ alle ‘ deskundigen’,  politie, justitie, en een betuttelende overheid is afgegeven. Alle negatieve publicaties in de vele media ten spijt, het was een gezellige dag, volgend jaar mag er gewoon geen enkele Harleydag meer worden afgelast, daar hebben wij vandaag met zijn allen voor gezorgd!
Met hartelijke dank aan de leden van de Hell’s Angels MC en Satudarah MC, Leendert, Patrick & Madelon, Jarno Middelbosch, Maarten en iedereen die erbij was

Meer foto’s van  de Harleydag Amsterdam binnenkort op de site; www.madnessphotography.nl                                                                                                           
Een verslag van  de Harleydag Amsterdam lees je  binnenkort in Bigtwin Magazine.

2 comments:

  1. en zo is het!!

    wij waren er vanaf 13u en de sfeer was super (zoals altijd).

    ReplyDelete
  2. Goed dat de Angels dit initiatief genomen hebben. Zij zijn samen met Satudarah de enige partijen die deze impasse konden doorbreken. Het zou jammer zijn als motorrijdend en -minnend Nederland zijn Waterloo zou hebben gevonden in Amsterdam.

    ReplyDelete