Riding!

Riding!
Riding my FXDWG

Saturday, 5 May 2012

Bevrijdingsrit 5 mei 2012

Door Onno “Berserk” Wieringa                    Bevrijdingsrit 5 mei 2012

 Na maanden voorbereidingen, gesprekken, honderden e-mails en met een enorme, enthousiaste inzet mag gezegd worden dat de Bevrijdingsrit op 5 mei 2012 een groot succes is!


Initiatiefnemers ROTS, Riders On The Storm, hadden het niet beter kunnen doen, petje af voor de mannen die zich de afgelopen maanden ingezet hebben om deze Bevrijdingrit zo goed te organiseren.  Vanuit zes punten in Nederland kwamen duizenden motorrijders naar het midden van Nederland om te laten zien dat zij weer gewoon feesten, Harley Dagen en leuke evenementen willen organiseren en bijwonen. De laatste twintig jaar heeft zich op zulke dagen in Nederland nog nooit iets ernstigs voorgedaan. ‘Spanningen tussen rivaliserende motorclubs’ blijkt dé dooddoener te zijn om zonder pardon het ene na het andere evenement af te gelasten. Een tendens die zich ook komend seizoen voort blijkt te zetten; recent werd Delft al afgelast…


Tijd om een signaal te geven aan de gemeenten en overheid om te laten merken dat wij het er niet mee eens zijn, dat wij gewoon naar een leuke dag willen gaan waar nooit iets is gebeurd, Dat we zelf willen kiezen waar we heenrijden. ROTS had daarom geen betere dag dan vandaag, 5 mei, Bevrijdingsdag kunnen uitzoeken.


In 2000 was er de Demorun tegen het rekeningrijden, in 1993 reden we met zijn allen ook een Demorun, van Den Haag naar Utrecht. De herinneringen zijn nog helder en de Demoruns maakten veel indruk, pure nostalgie en toen maakten we ons ook gezamenlijk sterk. Reden voor mij om mee te rijden vanuit Rijswijk, waarna voorbij Gouda bij tankstation Den Andel de groep uit Rotterdam zich erbij voegde. Honderden motoren reden de A12 op, en het moet gezegd worden; de politie was zeer behulpzaam, deden hun werk perfect en zetten alle wegen af zodat de alsmaar groeiende stoet ongehinderd door kon rijden. De enkele automobilist die zich tussen de motoren waagde werd direct door de plietsie meneren weer teruggefloten. Bij de verzamelplaats in De Meern sloten zich nog mee rijders aan, de regen daalde inmiddels gestaag neer en na een korte pauze werd koers gezet naar Nieuwegein waar de groep onder grote belangstelling van al eerder gearriveerde groepen en de pers werd onthaald. Daarna kwamen nog twee groepen binnen, de teller stond inmiddels op een dikke vierduizend! Geen regen, geen wind en geen kou kon deze rijders ervan weerhouden om gezamenlijk een statement te kunnen neerzetten waar iedereen van onder de indruk was.


Alle merken, soorten, types motoren en eigenaren waren gekomen, Een goed teken, want daaruit blijkt dat niet alleen H-D rijders maar ook andere merken steeds meer de bemoeienis van de overheid spuugzat zijn. Zelfs motorrijders uit België en Frankrijk reden mee, die ook steeds meer van hun vrijheid verliezen en al meerdere Demoruns hebben georganiseerd. De geplande speech werd door een haperende geluidsinstallatie (nou ja, haperend, de rook kwam er uit…) wat uitgesteld en Martin (een van de ROTS 5 mei Bevrijdingsrit 2012 initiatiefnemers) moest daarom met luide stem de aanwezigen toespreken, iets wat hem gelukkig goed af ging! “Bedankt voor jullie komst; overweldigend! We zijn hier met 4000 man! Maar waar het om gaat; is dat er één man in Nederland bepaald of dat wij outlaw bikers zijn. Een man die bij justitie werkt, die zelf een outlaw is, want hij mag ons zo niet noemen. Wij hebben recht, na de tweede wereldoorlog op 5 mei, onze Bevrijdingsdag, hebben wij het erfrecht, vrijheid, te doen en laten wat we willen wat binnen de wet valt. En dat kunnen we ook doen op onze evenementen, en dat geven ze ons terug. Wij hebben hier vandaag bewezen dat we het waard zijn we hebben netjes gereden onder begeleiding van de politie, ‘dat waren de color clubs’, met hun jasje aan! Ik denk dat we het met elkaar eens zijn, dat we het bewijs geleverd hebben dat Nederland mag rijden, gaan en staan waar hij wil. Breda is afgelast, Amsterdam werd tegengehouden tot ze het niet meer kónden organiseren. Waar zijn we in godsnaam mee bezig?! We betalen met z’n allen tien miljoen wegenbelasting. Wie houdt ons tegen? Niemand. We hebben een statement gemaakt.”


De Bevrijdingsrit 5 mei 2012: Geen ellende. Geen bekeuringen. Geen ongelukken. Samenhorigheid en solidariteit als motorrijders onder elkaar. Zoals het is. Zoals het hoort. Een statement is neergezet. Tot slot; aan de mannen van ROTS en iedereen die heeft geholpen met de organisatie, maar vooral aan alle motorrijders die er bij waren: BEDANKT!

Binnenkort komen er meer foto's bij en een video 
In een van de komende nummers van Bigtwin kan je de reportage lezen.

7 comments:

 1. ghostrider6666 May 2012 at 08:41

  mooi mooi,schoon foto's en een goeie repotage(uitleg)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fantastische dag, schitterend georganiseerd. Dit was elke regendruppel en km waard.
   Hele goede reportage Onno!

   Delete
 2. jan ( guppestein ) postma6 May 2012 at 11:32

  een mooie duidelijk reportage , geeft goed de omvang weer van de dag

  ReplyDelete
 3. Ik weet niet waar ik kijken moet, na gisteren komt het genot weer terug. Rijden Nederland BEDANKT, dit hebben we met en voor elkaar gedaan!!!!!!!!!!!!!

  biker greetz Martin ( ROTS)

  ReplyDelete
 4. Zeer mooi gedaan hoor, was een geweldige dag.

  ReplyDelete
 5. Toppie reportage Onno!
  Over statement gesproken als ik de foto bekijk waarop ik bij het rustpunt in de Meern net mijn helm afdoe in gezelschap van mijn 2 dochters, mijn vriend met zijn zoon en verkering lijkt het mij wel duidelijk dat wij geen outlaw bikers zijn maar gewoon willen genieten van motorrijden en harleydagen.Complimenten aan Rots voor het organiseren van deze rit

  Groeten Kees

  ReplyDelete
 6. Fantastische foto's en reportage! Weergegeven zoals het bedoeld was!!! Top.

  CU, Marion HDC-Utreg

  ReplyDelete